skip to Main Content

De wiedrobot voor sportvelden

Onderzoek naar de mogelijkheden voor onkruidbestrijding op sportcomplexen.
Een project uitgevoerd door Avans studenten Jari Wouters en Milan van der Heijden.

Waarom maaien met een robot?

Een robotmaaier met onderhoud kost ongeveer 20.000 euro. Dat is veel, maar zorgt voor enorm veel voordelen. Sportverenigingen kampen niet meer met vrijwilligers tekort. Ongeacht het weer, de robotmaaier is inzetbaar en is zo licht dat het veld niet kapot wordt gemaakt, iets wat de grote maaiers wel doen. Het veld wordt ongeveer tussen de 3 en 30 gemaaid per week. Dit kan nóg effectiever, door andere patronen te programmeren. De maaier maait minder dan 1/3 van de grasspriet, waardoor het gras snel hersteld. Door het vele maaien verbeterd de kwaliteit van de velden. Dit is een traject van jaren.

2022, verbod chemische bestrijdingsmiddelen

Momenteel zijn de chemische middelen particulier verkrijgbaar bij doe-het-zelf zaken. Hierdoor komt het veelvuldig voor dat sportverenigingen deze middelen stiekem aanbrengen op de velden. Dit is iets dat verboden gaat worden, door de in 2014 getekende Green Deal. Er wordt een campagne gestart om de koop van chemische bestrijdingsmiddelen te reguleren en de gebruikers bewuster te maken over de Green Deal. Er mag dan per persoon maar een kleine hoeveelheid van deze middelen aangeschaft worden. Wanneer aangetoond wordt dat er een grote hoeveelheid privégrond bezit wordt, dan kan er iets meer van de chemische middelen worden meegegeven.

Een alternatief voor een WiedRobot.

Vrijwilligers bij voetbalverenigingen zijn vaak op leeftijd en fysiek niet meer de jongste. Om het veld te beluchten moeten deze vrijwilligers steken in velden, dat kost kracht. Daarom is er een alternatief ontwikkeld. Er is een stok met een knop en een mesje. Wanneer de vrijwilliger dan in het veld wilt steken, dan drukt de vrijwilliger op de knop en wordt het mesje in de grond gestoken. Hierdoor hoeft de vrijwilliger geen kracht te zetten en zal hij/zij minder belast worden.

Meer informatie

Dit project wordt uitgevoerd door Jari Wouters en Milan van der Heijden als onderdeel van de minor “Improving Innovation”.
Beide zijn studenten van de Avans Hogeschool Den Bosch .
Heeft u vragen over hun project, stuur dan een mail naar wiedrobot@cssf.nl of gebruik het contactformulier via de knop “meer info”.